Achter-de-Schermen-#27

In dit blog Achter-de-Schermen-#27 deel ik de vijf voor mij – sociaal ondernemer – belangrijkste activiteiten in 2019. Daarvoor herlees ik blogs Achter-de-Schermen 21 tot en met 26 en bijdragen aan 1000 dagen blog 2019. Het ‘beste’ overzicht van mijn achtergrond en diverse werkzaamheden is te lezen op LinkedIn.

1. #100jaarvrouwenkiesrecht

In 2019 vierden wij samen met heel veel jongere en oudere vrouwen en mannen de strijd voor 100 jaar vrouwenkiesrecht in Nederland. Als lid van het Comité 100 jaar Vrouwenkiesrecht woonde ik verschillende inspirerende events bij. De eerste was de opening van de tentoonstelling ‘Stemt Hoopvol’ in Haarlem. In augustus publiceerde ik een blog op angermaneuropa.blogspot.com over tentoonstelling Strijd! vanuit het perspectief van Groningen en International Alliance of Women (IAW). Deze tentoonstelling bezocht ik drie keer. Als laatste bezocht ik de tentoonstelling De straat op! 100 jaar Vrouwenkiesrecht en Activisme twee keer in de Openbare bibliotheek in Amsterdam.

2. PvdA kandidaat #15 voor het Europees Parlement (foto)

Bij de verkiezingen voor het Europees Parlement op 23 mei stemde ik – net als 1605 andere kiezers V/M – bij de PvdA op Arina Angerman, een vrouw ‘met een groot feministisch hart’ die op plaats 15 staat. Leden van de PvdA kozen mij op 19.01.19 met applaus en algemene stemmen op deze mooie plaats.

De belangrijkste reden voor mijn kandidatuur als volksvertegenwoordiger voor de PvdA is mijn grote verbondenheid met Europa sinds ik als meisje in het Groningse Beerta nummerborden van auto’s identificeerde als komend uit Zweden, Duitsland of Spanje. Vanuit mijn opleiding Sociale en Politieke Geschiedenis hecht ik aan terugkijken. Vanuit mijn grote passie voor emancipatie en politiek werk ik graag samen vooruit aan Baas in eigen buik (= Vrij), Minder belastingontwijking (= Rechtvaardig) en Minder plastic (= Duurzaam).

Het was fantastisch om deel uit te maken van het PvdA oftewel het Socialisme & Democratie team voor feminist Frans Timmermans mede dankzij het prachtige resultaat: zes zetels in het Europees Parlement voor onder andere Paul Tang (020) en Lara Wolters (Brussel). Ik voerde samen met … tenminste 40 eigen activiteiten uit in de PvdA campagne. Het leukste was – naast de prachtige foto en flyer – de eigen Playlist voor kandidaat nr: 15 te ontwikkelen. Nederland wordt nu vertegenwoordigd door 13 vrouwen en 13 mannen = 50:50. De PvdA door 3 vrouwen en 3 mannen = 50:50 en een vrouwelijke fractievoorzitter Agnes Jongerius!

3. Bestuur Europese Vrouwen Lobby

In oktober 2019 is het vijf jaar geleden dat ik als vertegenwoordiger van de International Alliance of Women (IAW) gekozen werd in het bestuur van de European Women’s Lobby / Europese Vrouwen Lobby. Door gemiddeld 8 uur per week vrijwillig actief te zijn voor maatschappelijke organisaties zoals een politieke partij of een vrouwenorganisatie maak ik – bewuste #feminist sinds 1979 – deel uit van De Grootste Onderneming van Nederland van 9 miljoen onbetaalde werknemers.

4. Sociale Media: Instagram, Vlog en Twitter

In september 2018 leerde ik vloggen dankzij de Videochallenge van Laura Elsman. Inmiddels maakte ik er meer dan 30 over 100 jaar Vrouwenkiesrecht en de campagne als kandidaat PvdA.

Sinds begin 2019 maak ik gebruik van Instagram arina_angerman. In het eerste half jaar als onderdeel van de (persoonlijke) campagne als kandidaat PvdA. Inmiddels plaatste ik op Insta 158 Berichten en heb ik 133 Volgers.

Online veiligheid van 60-plus vrouwen die zelfstandige zijn, is ontzettend belangrijk. Immers in Nederland heeft een op de zes vrouwen cybergeweld meegemaakt. In november 2019 zit ik 10 jaar op Twitter en gebruik als hashtags # : #feminist, #learningbydoing en #eskills.

Zelf stuurde ik als vrijwilliger @ArinaNoel van 25 november tot en met 10 december 16 achtereenvolgende dagen (#16DaysOfActivism) tweets voor IAW, opgericht in 1904 als Wereldbond voor Vrouwenkiesrecht, om het thema Geweld tegen Vrouwen en Meisjes: feiten en acties onder de aandacht te brengen. Geweld tegen vrouwen is een mensenrechtenschending. Helaas hebben vier op de tien Nederlandse vrouwen in haar leven fysiek geweld meegemaakt. Een van de schokkende feiten is dat 41.000 vrouwen in Nederland besneden zijn. Vrouwelijke genitale verminking is sinds 1993 in Nederland verboden.

Een leven lang ontwikkelen door te doen (#learningbydoing): nieuwe digitale vaardigheden ontwikkelen geldt echt voor het gebruik van Sociale Media: Instagram, Vlog en Twitter! Alle drie zijn erg leuk om te doen.

Met de kennis van NU ontwikkelde zich in 1995 mijn passie voor een leven lang leren van nieuwe digitale vaardigheden #eskills. Toen was ik ‘in between jobs’ en reisde als individuele deelnemer naar het NGO-Forum in Huairou (China) en ontdekte daar de kracht van Internet en e-mail. Tijdens de viering van 20 jaar Beijing Platform for Action (resultaat van de vierde VN Wereldvrouwenconferentie in 1995 in China) in 2015 schreef ik in een blog: “Dankzij het NGO-Forum worden e-mailen en Internet nieuwe manieren voor (inter)nationaal netwerken en lobbyen. Vrouwen en hun organisaties gaan websites maken zoals op het Vrouwenplein in De Digitale Stad Amsterdam.” Zelf werkte ik als projectleider, directeur en zelfstandige aan de ontwikkeling van ‘eerste’ websites: Vrouwen-Internet-Politiek VIP-site (1997), Netwerken Social Initiatieven = kennisnetwerk NSI Zuid-Holland (2004) en ArinaAngerman.com Social Media 4 Boomers (2015).

5. ‘Boomer’ Woord van het jaar 2019

Als bewuste feminist sinds 1979 ontdek ik door deel te nemen aan vrijwillige activiteiten van maatschappelijke organisaties zoals politieke partij of vrouwenorganisatie als mijn belangrijkste waarden: vrijheid om te kunnen stemmen op de vrouw van mijn keuze in Nederland en alleen te kunnen reizen als vrouw in Europa.

Tijdens een zussenreis naar Gdansk en Warschau ontdek ik weer het grote belang van vrijheid. Immers in 1989 was er ook een opstand in Beijing en viel de Muur in Berlijn! Mijn (jongere) zus is een (Baby) Boomer volgens Jeanet Bathoorn. Zus is net als ik geboren tussen 1946 en 1960.

Hoewel in december 2019 ‘Boomer’ het Van Dale Woord van het Jaar wordt, past de typering ‘een persoon van gevorderde leeftijd met ouderwetse denkbeelden’ gezien het bovenstaande helemaal niet bij mij als sociaal ondernemer: Social Media 4 Boomers.

Ambitie 2020

Economisch zelfstandig blijven is al decennia de ambitie waaraan ik als vrouw werk als professional, vrijwilliger of zelfstandige. In 2020 ga ik me focussen op Acties op Social Media, Bloggen en Advies (Consultancy) aan 60-plus-vrouwen die ZZP’er oftewel zelfstandige zijn! Ik wil Gevraagd Worden als spreker en meer passief inkomen genereren.

Dit is het 27e blog Achter-de-Schermen … de 26e kun je hier lezen