Achter-de-Schermen-#22

In 2019 vieren wij samen met heel veel jongere en oudere vrouwen en mannen de strijd voor 100 jaar vrouwenkiesrecht in Nederland. En bij de verkiezingen voor het Europees Parlement op donderdag 23 mei stemde ik bij de PvdA op Arina Angerman #15!

In blog Achter-de-Schermen – #22 deel ik drie voor mij belangrijke activiteiten in het kader van 100 jaar Vrouwenkiesrecht en het leven van een bijna gepensioneerde.

#22 Achter-de-Schermen

1. #100 jaar vrouwenkiesrecht

In 1916 gingen 18.000 vrouwen en mannen de straat op om te demonstreren voor het vrouwenkiesrecht. Dit beeld is te zien in Atria’s tentoonstelling De straat op! 100 jaar Vrouwenkiesrecht en Activisme in de Openbare bibliotheek in Amsterdam tot 5 januari 2020. Ter vergelijking in de Women’s March in Amsterdam liepen in januari 2017 zo’n 3.000 vrouwen en mannen mee. Wereldwijd liepen er echter meer dan 7 miljoen mee.

2. #Beijing25 en International Alliance of Women (IAW)

Wereldwijd zijn regeringen, vrouwenorganisaties, heel, heel veel vrouwen en mannen bezig met de voorbereiding op #Beijing25: de (feestelijke) viering van de vierde VN Wereldvrouwenconferentie in 1995 in China. Ik was in 1995 een individueel lid van International Alliance of Women (IAW) en ging op persoonlijke titel naar het NGO Forum in Huairou (China). Daar leerde ik toen de grote kracht van internet en e-mailen kennen. In 2015 beschreef ik deze ervaring in een blog met NU (oktober 2019) het hoogste aantal pageviews op angerman.europa ‘Van Beijing ’95 tot Amsterdam ’15: een leven lang leren #eSkills’.

3. Activisme als #feminist voor #SDG5

Als bewuste #feminist sinds 1979 ga ik in deze tijd dat we – vrouwen en mannen – volgens Chimamanda Ngozi Adichie en anderen allemaal feminist moeten zijn, me de komende jaren bezig houden met #SDG5: Doel 5 Gendergelijkheid oftewel vrouwen en mannen gelijk En speciaal met subdoel 5.b “Het gebruik doen toenemen van innovatieve technologie, in het bijzonder de informatie- en communicatietechnologie, om te komen tot een grotere zelfredzaamheid van vrouwen.” Van eind vorige eeuw gebruik leren maken van internet en e-mail naar NU social media.

Hieronder een foto van Adichie’s publicatie en van het vaandel toen IAW nog IWSA heette.

Dit is het 22e blog Achter-de-Schermen … de 21e kun je hier lezen.