Twitter: 3 stappen voor beginners

Het is 100 jaar geleden dat het allereerste vrouwelijke lid van de Tweede Kamer haar eerste speech hield. Suze Groeneweg die alleen gekozen werd door mannen, zei op 7 november 1918 “Mijnheer de Voorzitter! Nu zich het historische feit voltrekt, dat voor de eerste maal een vrouw het woord zal voeren in ’s lands vergaderzaal, gevoel ik wel zeer sterk de verantwoordelijkheid, die mij opgelegd werd, toen mij de hooge eer te beurt viel als draagster van deze geschiedkundige gebeurtenis hier binnen te treden.” Noot 1

Suze Groeneweg twittert niet en haar tijdgenoot feminist @AlettaJacobs wel! Terwijl aanwezigheid op Twitter voor vrouwen in de politiek NU een ‘to do’ is, net als leren gebruik te maken van een website of e-mail om te communiceren in de jaren 90.

Waarom is Twitter een belangrijk communicatiemiddel?

  • In oktober 2018 hoorde ik twee keer van een directeur die 55-plus is ‘u heeft het misschien op #Twitter voorbij zien komen’. NB! Zij heeft zelf geen account op Twitter.
  • In februari ’18 ontdekte ik dankzij ‘Trends voor jou’ op Twitter verschillende ontwikkelingen met als resultaat het vertrek van de (toenmalige) minister van Buitenlandse Zaken, Halbe Zijlstra (VVD).
  • Groots vieren van 100 jaar actief kiesrecht voor vrouwen in 2019 betekent ook terugblikken op de strijd die de Vereniging voor Vrouwenkiesrecht daar 25 jaar voor voerde.

Wil jij leren twitteren?

Wil jij je goede doel – zichtbaarheid van vrouwen in de politiek – versterken door het plaatsen of delen van berichten op Twitter?

Wil je weten hoe jij de vele verschillende activiteiten in het kader van 100 jaar vrouwenkiesrecht (veilig) online kunt volgen? Noot 2.

Zo ja,

Stuur een e-mail aan arina.angerman[@]gmail.com o.v.v. Twitter: 3 stappen

Wat Arina van Social Media 4 (voor) Boomers anders doet is dat zij als 55-plusser – ZZP’er en actief lid van goede doelen – als leerstijl leren door (het) te doen heeft en aandacht schenkt aan veilig zijn. Dankzij de #MeToo beweging realiseerde zij zich extra hoe belangrijk veiligheid is. Zij twittert liever ‘safe’ ter preventie van ‘online geweld’ op Twitter.

Noot 1

Weet jij dat vrouwen passief kiesrecht en mannen actief kiesrecht hadden in 2018? Link naar meer info over Suze Groeneweg, de eerste vrouw in Tweede Kamer, op Atria.

Noot 2

Blog ‘Vrouwen in de Politiek op #Twitter’